Mieszkać z lekkością

Solliciter un devis

Le numéro est incorrect. Merci de vérifier le code du pays, préfixe et numéro de téléphone.
En cliquant sur 'Envoyer', je confirme que j'ai lu le Politique de confidentialité et j'accepte que mes informations précédentes soient traitées pour répondre à ma demande.
Note : Vous pouvez révoquer votre consentement en envoyant un e-mail à privacy@homify.com

Mieszkać z lekkością

Alicja Olko Alicja Olko
Maisons de style  par Zbigniew Tomaszczyk  Decorum Architekci Sp z o.o.,
Loading admin actions …

Na warszawskich Młocinach stoi wyjątkowy dom, który łączy w sobie nowoczesność i wygodę z przywiązaniem do środowiska naturalnego. Podłużny budynek o dwuspadowym dachu wykonano z nowoczesnych materiałów, ale zdołano go jednak wpisać w okoliczny krajobraz. Położony pośród drzew, na skraju lasu, jest idealnym miejscem ucieczki od wielkomiejskiego zgiełku stolicy.

Za projekt tego domu odpowiedzialni są architekci Zbigniew Tomaszczyk i Irena Lipiec z pracowni Decorum Architekci. Ten doskonały przykład współczesnej architektury stanowi doskonały dowód na to, że budując nowocześnie, nie trzeba wyrzekać się przywiązania do tradycji i odgradzać się od natury.

Nowoczesna bryła

Duży dom wzniesiony na leśnej działce przyciąga wzrok głównie dzięki materiałom, użytym do wyłożenia jego elewacji. Naturalny piaskowiec łączy się z ciemnym drewnem, które sprowadzono z Hiszpanii. Liczne przeszklenia, zarówno w postaci okien i drzwi balkonowych, jak i balustrad na tarasach, dodają bryle lekkości i czynią ją ultranowoczesną. Dzięki samemu drewnu, jak i jego kolorystyce, budynek doskonale wpisuje się w charakter leśnej działki, na której go wzniesiono.

Ukryty garaż

Niemal niewidoczny od frontu, schowany na główną bryłą domu, znajduje się garaż. Prosty w swojej formie, o prostopadłościennym kształcie, garaż nie przyciąga uwagi- i było to działanie celowe! Tym samym na pierwszy plan wysuwa się właściwy dom, a proporcje budynku nie są zaburzone.

Luksus w ogrodzie

Na tyłach domu stworzono drewniany taras, zapewniający idylliczne miejsce na relaks i podziwianie natury. Znalazło się tutaj miejsce na luksusowy basen, z którego właściciele korzystać mogą latem. Jak widać, w projekcie tego domu postawiono na maksimum wygody i komfortu mieszkańców.

Przestronne wejście

Wnętrza tego domu zaprojektowały Agnieszka Wardakowska i Joanna MrozowskaArchitektki postawiły na naturalne materiały, korespondujące z zewnętrzną elewacją, jasne kolory oraz oryginalne, nowoczesne elementy wyposażenia. Posadzka z naturalnego kamienia w odcieniu kremowym, jasne ściany i sufit, a także drewniane elementy wykończenia wspaniale się ze sobą komponują. Wygodna kanapa o futurystycznym kształcie, którą ustawiono w holu, zachęca do krótkiego odpoczynku. Jej wyrazisty kolor sprawia, że przyciąga wzrok, stając się głównym elementem dekoracyjnym tego wnętrza.

Elegancki salon z duszą

Nietuzinkową aranżację dostrzegamy także w salonie. Białe ściany stanowią doskonałe tło dla bardziej wyjątkowych elementów wyposażenia. Uwagę zwracają tutaj głównie jedwabne lampy o organicznych kształtach- zarówno te podłogowe, jak i sufitowe. Przypominają one swoimi kształtami egzotyczne kwiaty, a dzięki swojej kolorystyce nadają wnętrzu bardziej wyrazistego charakteru. Liczne przeszklenia- nie tylko te w postaci przesuwanych drzwi tarasowych, ale także podłużnego okna zlokalizowanego tuż przy podłodze, wpuszczają do wnętrza mnóstwo naturalnego światła, czyniąc je bardziej przestronnym i jaśniejszym. Meble o futurystycznym kształcie nawiązują do wyposażenia holu i nadają temu salonowi ultra nowoczesnego charakteru.

Oddychająca jadalnia

Obszar jadalni zlokalizowano tuż przy wielkopowierzchniowych, wysokich do samego sufitu oknach. Można je przesunąć, otwierając wnętrze na taras i burząc granicę między wnętrzem domu, a jego otoczeniem. Wspaniałe zasłony z niemal transparentnego materiału stanowią nie tylko piękną dekorację, ale także umożliwiają osiągnięcie odpowiedniego poziomu prywatności we wnętrzu. Prosty drewniany stół otoczono białymi krzesłami, a tuż nad nim powieszono designerskie lampy o kształcie przypominającym szyszkę.

Wygodna kuchnia

Duża i przestronna kuchnia zapewnia wystarczająco dużo miejsca, aby móc w niej wygodnie przygotowywać posiłki. Kremowa zabudowa o gładkich frontach i dekoracyjnych, posrebrzanych uchwytach jest nowoczesna i stylowa- doskonale prezentuje się na tle ciemnego pokrycia ścian. Duże okna zapewniają swobodny dostęp naturalnego światła, wypełniając wnętrze blaskiem. Świetnym rozwiązaniem w tak przestronnym pomieszczeniu jest wyspa kuchenna, pełniąca rolę praktycznej powierzchni roboczej i dodatkowego miejsca do przechowywania.

Sypialnia

W sypialni także postawiono na aranżację, która podkreśla związek wnętrza domu z charakterem środowiska naturalnego. Jedną ze ścian wyłożono drewnem i umieszczono na niej lustro, które odbija widok rozciągający się za oknem. Stonowana kolorystyka, naturalne materiały i ścisły związek z naturą czynią z tej sypialni doskonałe miejsce na błogi wypoczynek!

Azjatycka łazienka

Naturalny kamień na posadzkach, ciemna okładzina z drewna na ścianach i obudowie ceramiki łazienkowej, a także liczne lustra i przeszklenia- tak stylowo zaaranżowano w tym domu łazienkę. Zarówno jej kolorystyka, jak i dodatki nadają jej azjatyckiego charakteru. Doskonale wpasowuje się w generalną estetykę dominującą we wnętrzach tego domu!

Spójrzcie na inny projekt tego samego studia architektonicznego- znajdziecie go w artykule Słoneczna twierdza!

Maison de Village : Maisons de style  par Lautrefabrique ,

Besoin d’aide pour votre projet de maison ?
Contactez-nous !

Trouvez l’inspiration pour votre maison !