homify 360°: energooszczędny dom w Łodzi o ciekawej elewacji

Alicja O. Alicja O.
Google+
Loading admin actions …

Dziś zabierzemy Was do Łodzi, na przedmieścia tej metropolii, gdzie stanął wyjątkowy dom jednorodzinny, autorstwa biura projektowego LE 2 Workshop Studio. Budynek ten jest trzecim domem jego właścicieli, który miał w końcu spełnić ich wysokie oczekiwania mieszkaniowe. Liczyła się dla nich zwłaszcza przestronność we wnętrzach i swobodny dostęp naturalnego światła. Projekt ten stanowił wyzwanie dla architektów nie tylko z tego powodu- zmagali się oni także z nietypowym kształtem działki i wymaganiami naturalnej okolicy. Zobaczcie, jaki jest efekt ich prac!

Bryła budynku

Działka o nietypowym kształcie wielokąta i niewielkim metrażu wymogła na architektach stworzenie bryły o niekonwencjonalnej formie. Zdecydowano się na budynek parterowy, do którego wejście zlokalizowano na środku, we wnęce wytworzonej pomiędzy poszczególnymi częściami domu. Z tej perspektywy możemy dostrzec, iż elewacja domu naznaczona została licznymi otworami w postaci okien, które otwierają ją na otoczenie zewnętrzne, czerpiąc z okolicznej przyrody.

Elewacja

Elewacja budynku wyłożona została materiałami o dwóch różnych kolorach- białym i czarnym- co dzieli ją na dwie części. Ta czarna, wyłożona kamieniem, przechodzi od frontu domu, gdzie skrywa garaż z bramę wjazdową, poprzez jego wnętrze, aż na drugą stronę, do ogrodu. Pozostała część bryły jest biała. Wprowadzono także nieliczne drewniane elementy, starając się jednak zachować prostotę i ekonomiczność użytych materiałów. Dzięki wykorzystanym surowcom, ich charakterze i oszczędności w użyciu, dom ten zyskał status energooszczędnego.

Prostota

Budynek na tle innych domów na tym podmiejskim osiedlu jednorodzinnym odznacza się prostotą i regularnością linii, ale jego forma z pewnością nie należy do sztampowych. Kolorystyczny kontrast bazujący na interakcji czerni i bieli sprawia, że budynek nabiera stylowego charakteru, a liczne okna, rozmieszczone w nieregularnej konstelacji, nadają mu praktycznych właściwości, łącząc jego wnętrza ze środowiskiem zewnętrznym.

Wejście

Drzwi wejściowe do budynku znajdują się w ukryciu, we wnęce pomiędzy czarną a białą częścią domu. Zlokalizowano je idealnie na środku, czyniąc ze strefy wejściowej centralną przestrzeń we wnętrzu. Drzwi główne wykonano z ciemnego drewna, umieszczając obok nich kolejne przeszklenie, wpuszczające do środka naturalne światło.

Korytarze

Przestrzenie pełniące rolę węzłów komunikacyjnych zaaranżowano w sposób funkcjonalny i ciekawy. Zdecydowano się na ich całkowite przeszklenie po jednej stronie po to, aby zapewnić im ciągły kontakt z otoczeniem zewnętrznym, a do środka wpuścić jak największą ilość światła. Nawet tak wąskie i pozornie ciasne korytarze jawią się wtedy jasno i przestronnie.

Strefa dzienna

Otwarta przestrzeń, skupiająca na swoim obszarze salon, jadalnię i kuchnię, jest sercem tego domu. Wnętrze to skąpane jest w naturalnym świetle, któremu zapewniono swobodny dostęp dzięki licznym wielkopowierzchniowym oknom i drzwiom prowadzącym na ogród. Białe ściany, kolorystyka zdominowana przez różne odcienie szarości, jak i użycie naturalnych materiałów, takich jak drewno sprawia, że pomieszczenie to emanuje nowoczesnością, elegancją, ale i przytulnością. Wygodny rozkład mebli sprzyja wspólnemu spędzaniu czasu, a dokładnie przemyślane wyposażenie czyni to wnętrze przestronnym i komfortowym w użytkowaniu.

Układ pomieszczeń

Strefa prywatna mieszkańców podzielona została na obszar dla rodziców i obszar dla dzieci. Są to części od siebie niezależne, a każda z nich wyposażona jest dodatkowo we własną łazienkę i przestrzeń do przechowywania. Tym samym postawiono przede wszystkim na komfort życia w tym domu oraz na jak największą dozę prywatności.

Najwyższa jakość życia

Na koniec zerknijmy jeszcze na prawdziwą perełkę we wnętrzu tego domu- prywatną saunę. Jest to kolejny dowód na to, że w tym projekcie priorytetowym zadaniem architektów było spełnienie wszystkich wymagań i oczekiwań klientów co do charakteru domu, gwarantowanej przez niego wygody i jakości życia. Można śmiało podsumować, że projektanci wywiązali się z tego zadania wyśmienicie!

Inny doskonały przykład domu parterowego znajdziecie w Katalogu Inspiracji homify 360°: dom bez schodów we Wrocławiu.

Maison de Village : Maisons de style de style Moderne par Lautrefabrique

Besoin d’aide pour votre projet de maison ? Contactez-nous !

Obtenir de l’aide gratuitement

Trouvez l’inspiration pour votre maison !